fredag 30 januari 2015
Lingontårta
Till ca tio bitar Ugn 200 grader
Botten:
5 pepparkakor
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
125 g smör
(1 ägg) jag tar lite mer bakpulver och späder med grädde till ungefär samma mängd som ägget
Fyllning:
2 dl lingonsylt
Garnering:
Florsocker
Till servering:
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
malen kanel
1. Värm ugnen
Smörj och mjöla en rund låg form, ca 22 cm diameter.
2. Krossa pepparkakorna i t ex en mortel.
3. Mät upp de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt matfetter och hacka samman till en smulig massa. Blanda till sist ned ägget, eller som i mitt fall grädde.
4. Ta undan ca 1/4 av degen och lägg den fryskallt en stund. Tryck ut resten av degen i formen så att den täcker botten och kant.
5. Bred ut lingonsylten jämnt över degen.
6: Ta fram den kalla degen och grovriv den jämnt över kakan.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan kallna i formen. Lossa den sedan ur formen.
8. Vispa grädden, creme fraichen och vaniljsockret till en krämig konsistens.
9. Sikta florsocker över tårtan och servera med gräddblandningen, med en nypa kanel.
Etiketter:
recept,
warglycke,
warglycke foto
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar