Tomatsoppan är väl egentligen inte Helenas men jag kallar den så, jag har fått receptet av en Helena-kompis.
500 g tomater
(1 chili)
300 g gul lök
100 g morötter
2 msk smör
1,5 msk smör
5 dl vatten
1 burk hela tomater
0,5 dl tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1,5 msk basilika
1 msk buljongpulver eller en halv tärning
1 tsk chilipulver
1 tsk curry
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
Parmesan
Halvera tomaterna (och chilin och ta bort kärnorna ur chilin). Skär löken i klyftor och morötterna i skivor ca 1 cm breda. Lägg på en ugnsplåt och stek högt upp i ugnen i 10 minuter på 275 grader/grill.
Smält 2 msk smör i en gryta och vispa ut 1,5 msk vetemjöl i smöret. Tillsätt 5 dl vatten, ugnsgrönsakerna, 1 burk hela tomater, 0,5 dl tomatpuré, 2 vitlöksklyftor, 1,5 msk basilika, 1 msk buljongpulver alt en halv tärning, 1 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk curry, 0,5 tsk salt och 1 krm svartpeppar i grytan.
Låt puttra under lock 10 - 15 minuter.
Tillsätt 1 dl mjölk och 1,5 dl vispgrädde och vispa soppan slät med en stavmixer direkt i grytan.
Hyvla över lite parmesan i tallriken.
Gott som attan. Jag utesluter chilin, tyckte att det blev så "hett" med den. Gillar lagom "het" mat. Ofta gör jag dubbel sats soppa och fryser in i portionsförpackningar till en kall snöyra-dag då det behövs lite värmande omtanke i magen och kroppen.
2 kommentarer:
Inte ofta vi äter soppa här...men när det väl sker så undrar man ju varför man inte gör det oftare.
Sparar receptet...tack för denna :)
Tack för receptet . Kommer att göra soppan i morgon ..............// anebit Ann-Britt Ståhl
Skicka en kommentar