måndag 3 november 2014
Mormor Bojs rågkakor/rågbullar
Ugn 225 grader, ca 40 mindre kakor/bullar
8 dl vatten
6 dl mjölk (3%)
2 paket jäst
1 1/2 dl sirap
2 dl socker
(eller enbart 3 1/2 dl sirap)
2 tsk salt
100 g margarin
14 dl rågmjöl
20 dl vetemjöl
Rör ihop degen. Rekommenderar bakmaskin för det blir en stor deg.
Jäs degen 25 - 30 minuter. (Jag brukar jäsa den lite längre, blir bra det med)
Baka ut. Om degen kladdar, knåda in lite mera mjöl.
Ofta kladdar denna deg, blanda inte i för mycket mjöl så att kakorna/bullarna blir torra.
Gör kakor och låt jäsa minst 20 minuter.
Glöm inte att nagga kakorna, annars kan de bli ihåliga.
Grädda 8 - 12 minuter till de låter ihåligt när du knackar på dem.
Låt svalna under bakduk.
Man kan blanda i andra mjölsorter till samma mängd som rågmjölet... och det blir också gott.
Detta bröd bakade min mormor, mamma bakar dem och även jag.
Etiketter:
recept,
warglycke,
warglycke foto
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar