Till ca tio bitar Ugn 200 grader
Botten:
5 pepparkakor
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
125 g smör
(1 ägg) jag tar lite mer bakpulver och späder med grädde till ungefär samma mängd som ägget
Fyllning:
2 dl lingonsylt
Garnering:
Florsocker
Till servering:
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
malen kanel

Smörj och mjöla en rund låg form, ca 22 cm diameter.
2. Krossa pepparkakorna i t ex en mortel.
3. Mät upp de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt matfetter och hacka samman till en smulig massa. Blanda till sist ned ägget, eller som i mitt fall grädde.
4. Ta undan ca 1/4 av degen och lägg den fryskallt en stund. Tryck ut resten av degen i formen så att den täcker botten och kant.
5. Bred ut lingonsylten jämnt över degen.
6: Ta fram den kalla degen och grovriv den jämnt över kakan.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan kallna i formen. Lossa den sedan ur formen.
8. Vispa grädden, creme fraichen och vaniljsockret till en krämig konsistens.
9. Sikta florsocker över tårtan och servera med gräddblandningen, med en nypa kanel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar