söndag 21 augusti 2016

Du skall älska din nästa såsom dig själv

Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem. Matt 7:12

I kyrkan idag talades om "medmänniskan". Inte om allt ont och dumt man ofta gör varandra... utan om allt gott man istället kan göra för sina medmänniskor. Sympati och empati. Älska sin nästa som sig själv. 

Ja. Älska sin nästa som sig själv. Och nästan är inte bara ditt barn, din respektive eller ditt husdjur. Din nästa är alla andra. Utan åtskillnad. Utan krav. Utan villkor. Bara älska. 

Älska sin nästa som sig själv. Idag tror jag det är få som ens älskar sig själva... om vi ska se hur världen ser ut. Det verkar istället vara hat och avund som styr det så kallade "älskandet" som många håller på med. 

Känner till en hel del människor som inte älskar sig själva... för de kan inte visa kärlek till människor runt omkring dem. Det enda sätt de vet om är hat. Hat och avund. Hat och hot. Hat. Hat. Hat. Hur kan detta hatet ha gripit tag i de människorna på det sättet. De föddes utan hat. Ingen har ju det med sig från början. Varför då någonstans på vägen hugga tag i det och hålla fast krampaktigt? Verkar ju lite stolligt minst sagt. Inte så lite stolligt heller. 

För hur kan världen bli bättre om hatet växer? 

Här sitter människorna i sina bostäder och har en massa åsikter. Hatar och gnäller. Lägg ner det! Sluta hata. För egentligen bevisar du ju bara hur illa ställt det är med din egen kärlek till dig själv. Illa. Om det ens finns någon kärlek i hjärtat ditt? Varför hata sina medmänniskor den lilla tid vi ändå har på vår fina jord? Är det inte lite larvigt... ja, rent ut sagt löjligt? Det enda som händer är ju att du mår pest och blir ful. Är det något att stå sig efter?

Nej, Sluta hata. Sluta bråka. Sluta tjafsa. 

Börja älska. Både dig själv och dina medmänniskor. Vi är alla här på grund av kärlek... för att sprida kärlek. Kärlek kan inte bli fel. Och då menar jag inte att du ska gå ut och rasera äktenskap och förhållanden. Det är inte den kärleken du ska ta till dig. Du ska visa den kärlek som faktiskt bor i ditt hjärta. Din kärlek till medmänniskorna. De du delar bostad, trappuppgång, kvarter, jobb och... ja, hela livet med på olika sätt. Gäller även kassörskan i mataffären, den unga killen på bensinstationen, uteliggaren, tiggaren, den som kommit hit från annat land och kanske inte ser ut som du. För hur ska alla kunna se ut som du. Vi är alla unika och ska se olika ut. Det är det som är vitsen. Vi ska tycka och tänka på vårt eget sätt... och med det menas inte att vi ska hata och utesluta. Vi ska visa älskvärdhet och kärlek. Respekt. Inget annat. 

Och du...

du ska älska din nästa som dig själv.

Hur har du det med självkärleken? Älskar du hela dig själv? Kan du titta dig rakt i ögonen i spegeln och säga att du älskar dig... och göra det tusen och en gånger... och att det faktiskt är sant. För om du inte kan det så kan du inte älska din nästa heller. Då är det dags att börja öva på kärleken. Morgon, middag och kväll. Kanske även däremellan. 

Så... älska din nästa som dig själv! Förlåt dig själv för att du missbrukat din kärlek och börja älska dig själv och din nästa. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...