måndag 3 november 2014

Mormor Bojs rågkakor/rågbullar




Ugn 225 grader, ca 40 mindre kakor/bullar

8 dl vatten
6 dl mjölk (3%)
2 paket jäst

1 1/2 dl sirap
2 dl socker
(eller enbart 3 1/2 dl sirap)

2 tsk salt
100 g margarin
14 dl rågmjöl
20 dl vetemjöl

Rör ihop degen. Rekommenderar bakmaskin för det blir en stor deg.
Jäs degen 25 - 30 minuter. (Jag brukar jäsa den lite längre, blir bra det med)
Baka ut. Om degen kladdar, knåda in lite mera mjöl.

Ofta kladdar denna deg, blanda inte i för mycket mjöl så att kakorna/bullarna blir torra.

Gör kakor och låt jäsa minst 20 minuter.
Glöm inte att nagga kakorna, annars kan de bli ihåliga.

Grädda 8 - 12 minuter till de låter ihåligt när du knackar på dem.

Låt svalna under bakduk.

Man kan blanda i andra mjölsorter till samma mängd som rågmjölet... och det blir också gott.

Detta bröd bakade min mormor, mamma bakar dem och även jag.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...