fredag 25 november 2016

Black Friday

Idag har vi en svart fredag.

Inte bara för att det varit mörkt och trist utanför fönstren, förutom den korta tid det snöade...

utan för att vi på något mystiskt sätt ska bli inspirerade att handla utav bara sjutton. Reapriserna brukar ju vara röda, men just idag är det svarta priser och rea. Reklamen för denna dag har varit massiv. Köp, köp, köp!

Jag vägrar att handla bara för att handeln säger det. Jag handlar när jag vill. Oavsett om det är svarta eller röda priser. Förresten så låter svarta priser inte helt sunt om man ska tänka på vit pengahandel. Låter mer som lite halvt kriminell verksamhet. Jag vägrar också att handla en speciell dag bara för att handeln tjatar om det på alla sätt.

Tycker att vi ska ha en grön fredag, och en vit. Grön för att sluta köpa oss lyckliga... för inte sjutton blir man väl lyckligare av att ha en massa prylar att härbärgera och ta hand om. Inte jag i alla fall. Man måste inte ha allt som produceras. Och eftersom det är stora mängder som ska produceras till dessa svarta fredagar så antar jag att det inte är samma kvalitet och hållbarhet på grejorna. Lite som... köp billigt nu, och du för snart köpa dyrt.. igen. Hållbart för miljön är det då inte!

Vit fredag skulle kanske också behövas. Vit för att inte dricka alkohol. Kanske inte bara en fredag om året, kanske ganska många. Som alla fredagar. Det är många människor som lider i samband med fylla och alkohol... bråk och slagsmål. Många barn lever i skräck när deras föräldrar tar till flaskan som tröst efter en lång och arbetsfylld vecka. Vad blir det för avkoppling för dessa barn? Ingen. Att den som tittade för djupt i flaskan blir avkopplad... och bortkopplad så småningom... tja, vad hjälper det barnet. Eller familjen.

Denna svarta fredag blir nog en svart dag för många kontokort. Just precis i löneutbetalningstid denna månad. Och med bara en månad kvar till julafton så handlas säkert ganska mycket.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...